Tijdschrift voor Remedial Teaching kiest voor Inclusief Onderwijs

Tijdschrift voor Remedial Teaching gaat voortaan verder onder een nieuwe naam: Tijdschrift voor Inclusief Onderwijs & Remedial Teaching. De nieuwe titel weerspiegelt een bredere visie op onderwijs, waarin ondersteuning en expertise niet langer losstaan van het klaslokaal, maar integraal onderdeel zijn van het dagelijks onderwijsaanbod. Het tijdschrift kiest hiermee bewust positie binnen de actuele beweging richting inclusief onderwijs – een beweging waarin álle leerlingen meetellen en mee kunnen doen. Dat meldt LBRT | Landelijke Beroepsvereniging Remedial Teachers

 

Sinds de ratificatie van het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking (2016) is inclusief onderwijs geen wensbeeld meer, maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De Landelijke Beroepsvereniging voor Remedial Teachers (LBRT) ondertekende in 2022 het statement ‘Op weg naar inclusief onderwijs’, waarin staat uitgeschreven dat iedere onderwijsprofessional bijdraagt aan een systeem dat alle kinderen en jongeren recht doet – ook wie extra ondersteuning nodig heeft. “Ondersteuning van leerlingen hoort niet aan de zijlijn plaats te vinden,” stelt Marion Vliegenthart, directeur van de LBRT. “Remedial teaching is essentieel om inclusief onderwijs te kunnen bieden en maakt steeds vaker deel uit van een bredere aanpak binnen het schoolteam. Met onze nieuwe titel laten we zien dat onderwijs, begeleiding en inclusie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.”

Inclusief onderwijs 

Binnen inclusief onderwijs is lesgeven aan een diverse groep leerlingen een gedeelde opdracht. Remedial teachers, intern begeleiders, onderwijsadviseurs, gedragsdeskundigen, taal- en rekenspecialisten en expert-leerkrachten brengen elk hun eigen expertise mee. Samen bouwen zij aan professioneel, onderbouwd en kansrijk onderwijs. Tijdschrift voor Inclusief Onderwijs & Remedial Teaching volgt deze beweging al jaren met thema’s als meertaligheid, executieve functies, leerproblemen, burgerschap, kansengelijkheid en onderwijskwaliteit. De nieuwe titel onderstreept expliciet dat inclusief onderwijs geen paralleltraject is, maar het uitgangspunt van goed onderwijs. De geregistreerde remedial teacher is hierin een deskundige en onmisbare samenwerkingspartner; een specialist die kennis heeft van leerlijnen en gedegen interventies toepast om alle leerlingen goed te kunnen ondersteunen. De geregistreerde remedial teacher weet wat er te doen staat.

Meer ruimte voor samenwerking in en rond de school 

Het tijdschrift blijft, zoals lezers gewend zijn, vijf keer per jaar verschijnen. De insteek blijft praktijkgericht én wetenschappelijk onderbouwd. Nieuw is de bredere focus: meer ruimte voor samenwerking in en rond de school, meer aandacht voor structurele aanpakken en meer zicht op hoe we samen inclusief onderwijs vormgeven. Hoofdredacteur Melanie Modderman: “De naam is nieuw, maar de missie blijft hetzelfde; bijdragen aan professioneel, goed onderbouwd onderwijs voor alle leerlingen die net iets meer nodig hebben. We richten ons daarbij op iedere onderwijsprofessional in het po, vo én mbo.”

Door: Nationale Onderwijsgids