
Meer bewegen op school, zowel in de klas als op het schoolplein, draagt bij aan leerprestaties van leerlingen op zeven basisscholen in Hilversum. Dat blijkt de ervaringen van scholen met het programma Dynamische Schooldag, gefinancierd vanuit het Rijk met coronamiddelen. De gemeente Hilversum heeft daarom besloten deze wekelijkse lessen met buurtsportcoaches vanuit de Hilversumse Educatieve Agenda voort te zetten en ook aan te bieden aan de maatwerkplanscholen die nog niet meedoen. Dat meldt de gemeente Hilversum.
Het Rijk stelde eind 2021 extra middelen beschikbaar om de onderwijsachterstand die kinderen tijdens de coronapandemie opliepen, in te halen. Deze zogenaamde NPO gelden (Nationaal Programma Onderwijs) heeft de gemeente Hilversum in overleg met schoolbesturen onder andere ingezet voor buurtsportcoaches op scholen waar leerlingen zitten met een verhoogd risico op onderwijsachterstanden, zoals de Violenschool, de Nassauschool, de Kindercampus, Lelieschool, Sterrenschool en Titus Brandsmaschool.
Buurtsportcoaches
Wethouder Gerben van Voorden (zorg en samenleving): “Ieder kind verdient een goede start in het leven. Het is mooi om te zien dat we als gemeente met de inzet van onze buurtsportcoaches met deze programma’s een verschil kunnen maken in het leven van deze kinderen. Daarbij, bewegen draagt bij aan de gezondheid van deze kinderen, waar ze hun hele leven profijt van houden.”
Beweging stimuleren
Samen met de scholen hebben de buurtsportcoaches gekeken naar het bestaande dag- en weekrooster en verschillende lesprogramma’s aangeboden om het bewegen te stimuleren. Bijvoorbeeld met korte beweegspelletjes in de klas (Energizers programma) kregen leerlingen meer energie en konden zich beter concentreren tijdens de lessen. En het Moves Mates programma, waarmee de sportcoaches leerlingen uit groep 7 en 8 opleidde tot spelleiders op het schoolplein. Dit zorgde voor minder ruzies op het schoolplein en verbeterde de onderlinge groepsdynamiek.
Ook werd op sommige scholen direct na schooltijd sportactiviteiten aangeboden in de gymzaal (Verlengd schoolaanbod). Uit gesprekken met leerkrachten en uit toetsresultaten blijkt dat deze verschillende programma’s een verschil maken in het leven van de kinderen. De programma’s werden door Bink op 45 klassen aangeboden.
Tikspelletje met rekensommen
Buurtsportcoach Danny de Heus : “De kinderen zijn altijd heel enthousiast. Dan doen we bijvoorbeeld een tikspelletje en moet degene die is aangetikt een rekensom doen of zoveel mogelijk woorden met -ng of -nk klank opschrijven. Per school kijken we wat past binnen het lesprogramma. Het is echt pionieren."
Rijke Schooldag
Vanuit de Hilversumse Educatieve Agenda worden deze programma’s het komend jaar voortgezet. Dit doen we met de Rijke Schooldag, waarbinnen sport, natuur en cultuur meer aandacht krijgen. Hiervoor heeft de gemeente 100.000 euro gereserveerd voor komend schooljaar. Ook is de gemeente in gesprek met andere maatwerkplanscholen om te kijken waar hun behoeften liggen en de Rijke Schooldag ook voor hen mogelijk te maken. Hiermee geeft de gemeente verdere invulling van de motie ‘Sport en bewegen zo vanzelfsprekend’ van de VVD uit 2024.
Door: Nationale Onderwijsgids